הנפוצות-
1. כנימת עלים ירוקה – מופיעה בקבוצות לרב על עלים הצעירים
2. כנימה קמחית – נראית קצת כמו צמר גפן
3. כנימת מגן – הקשה ביותר לטיפול בגלל שכבת ה”שריון” שלה. מזכירה קצת צדפה שטוחה
עץ מטופל היטב פחות מושך מזיקים ופחות נפגע מהם ולכן יש לדאוג להשקיה ודישון נכונים.
ככל שהעץ נמצא בארצנו יותר זמן כך גם המזיקים שנמצאים כאן מכירים אותו ולרוב יתקף יותר ע”י מזיקים.
הנפוצות-
1. כנימת עלים ירוקה – מופיעה בקבוצות לרב על עלים הצעירים
2. כנימה קמחית – נראית קצת כמו צמר גפן
3. כנימת מגן – הקשה ביותר לטיפול בגלל שכבת ה”שריון” שלה. מזכירה קצת צדפה שטוחה
הכנימה מוצצת מהעלים את המיץ שלהם שנקרא מוהל ומפרישה מעין נוזל מתוק מלא סוכרים שנקרא טל הדבש.
על הנוזל הזה מתפתח עובש שחור שמזכיר בציבעו ובדביקותו פיח. בגלל זה קיבלה התופעה את השם הציורי- פייחת.
את השכבה השחורה קשה לשטוף כמו שקשה לשטוף סירופ שהתייבש על השיש במטבח.
צריך לקחת בחשבון שאם נדביר את הכנימות אחרי שכבר התפתחה עליהם הפייחת העלים לא יתנקו אבל יצמחו עלים חדשים נקיים ולאט לאט , עם הזמן, יעלמו גם המלוכלכים.
כשיש הרבה כנימות פשוט רואים אותן ובעיקר על חלקי הצמח הטריים.
במקרה כזה, דעו כי מיץ הסוכר המתוק אותו מפרישות הכנימות הוא מהמזונות האהובים על הנמלים, לכן , כשתראו שיירת נמלים על הגזע דעו שכנראה יש כנימות על השתיל.
טפלו בכנימות והנמלים ילכו איתן.
רוב הכנימות נמצאות בשיא הפעילות בחודשי האביב וזה הזמן לטפל –
מניעה –
דאגו להשקיה נכונה ולדישון נכון – צמח בריא בעל מערכת חיסונית חזקה יהיה עמיד יותר,גם אם יופיעו כנימות, הן לא יעשו נזק משמעותי ויעלמו עם עונות השנה.
הדברה כימית –
ישנן חומרים סיסטמיים אותם מוהלים במים ומשקים את העץ. העץ “שותה” את המים עם חומר ההדברה והחומר מתפזר בכל חלקי העץ כולל העלים, הפרחים והפירות. אנחנו ממליצים להימנע ככל האפשר ולהשתמש רק במקרים שאין ברירה- הוא אמנם מזיק לכנימות אבל מזיק גם לסביבה גם לדבורים וגם לנו.
הדברה מכנית –
יש מעט כנימות על שיח קטן? פשוט תמעכו אותם, עם כפפה, בלי כפפה, אפשר גם לא להסתכל.
הדברה בייתית –
להכנת מיקס: כפית סבון כלים מוהלים ב 1 ליטר מים ומרססים על הכנימות. חוזרים על הטיפול כל יומיים שלושה עד למצב שהכנימות מתות. הסבון מכיל חומר שמפרק שומן וכך מסיר מהכנימות את שכבת ההגנה שלהם וממית אותם. שימו לב לא להגזים עם הסבון…
שמן נים – עץ הנים נקרא גם אזדרכת הודית והשמן המופק מהזרעים שלו משמש להדברת כנימות אבל גם להדברת מזיקים אחרים כמו אקריות. ניתן לטפל בעזרת שמן נים או תרסיס שתכינו מעלי העץ.
הדברת ניקוטין – כן,כן, גם הכנימות סובלות מעישון. השרו 5 סיגריות או 20 בדלים בליטר מים ללילה או שניים ורססו באיזור הנגוע. לבריאות.
הדברה ביולוגית –
פרות “משה רבנו” העגולות האדומות והיפות הכי אוהבות לאכול כנימות, טפחו אותם בגינה שלכם.
זהו עש שמטיל את הביצים בתוך העלה, הביצים בוקעות והזחלים מעוותים את העלים בזמן שהם יוצאים לעולם.
העש מעוות ומקפל את העלים של ההדרים לרב הפגיעה לא משמעותית ולא פוגעת בהתפתחות העץ או בפירות ונדרש טיפול רק במקרים קשים.
בירקות פגיעה עלולה להיות הרסנית.
נגד העש מומלץ להשתמש באחד החומרים הדומים לקונפידור (קודקוד קוהינור ועוד) והוא משמש למניעה בעיקר.
חשוב לתת את המנה הראשונה ממש עם תחילת האביב ככה תמנעו את פגיעת העש למשך שנה שלמה.
האקרית היא סוג של עכביש קטן מאוד מאוד שממש אוהב חום ולחות ומתחיל לתקוף את הצמחים ברגע שמזג האוויר מתחמם.
יש קורי עכביש על קצוות העלים הצעירים בכמה מקומות לרב.
העלים כמו מתקשים, כאילו יש עליהם שכבה נוספת, בהדרים היא תהיה בצבע כסוף אפרפר לפעמים גם על הפירות (שאגב, יפגעו רק מבחוץ, אפשר לאכול אותם).ובצמחים אחרים משאירות אחריהן כתמים של צבע דהוי- לרוב צהוב או לבן.
אם אתם לא בטוחים- שפשפו את צידו התחתון של העלה על דף לבן- אם יש סימני מריחה ולא ראיתם חרקים אחרים (את האקריות אפשר לראות עם זכוכית מגדלת) כנראה שיש אקריות.
האקריות ניזונות מעלי הצמח, מרוקנות אותו מחומרי ההזנה שלו, במקרה של עצים הפגיעה איטית יותר אבל במקרה של שיחים עשבוניים תמותה יכולה להיות מהירה ולכן חשוב לטפל מהר.
1. מניעה- יש להוריד את העלים התחתונים של הצמח ולהרחיק אותם מהאדמה. דאגו להשקייה נכונה ולדישון נכון – צמח בריא בעל מערכת חיסונית חזקה יהיה עמיד יותר.
2. הדברה אורגנית- תמרטק הוא החומר היעיל ביותר להדברת אקריות שמאושר לשימוש אורגני.
3. הדברה כימית- ניתן להדביר באמצעות חמרי הדברה שמצויין להם על התווית שהם להדברת אקריות- מומלץ לערבב את החומרים עם שמן מתאים על מנת לשפר את היעילות שלו. שימו לב, האקריות נמצאות ברובן בחלק התחתון של העלה כך שיש לרסס בהתאם, מלמטה ומלמעלה וגם על האדמה.- יש לזכור אלה חומרים רעילים לא רק לאקריות, אנו ממליצים להמנע ככל הניתן מהשימוש בהם.
זבוב הפירות הוא המזיק העיקרי בפירות .
הזבובה מטילה את הביצים ממש עם הווצרות הפרי. במהלך הבשלתו בוקעים הזחלים (הם התולעים הלבנות שאנחנו כל כך לא אוהבים לאכול) ויורדים לקרקע. שם הם מתגלמים מתבגרים והופכים לעוד דור של זבובי פירות.
חשוב! תזמון- הטיפול חייב להתחיל מיד עם היווצרות פירות קטנים על העצים, אם הפירות כבר התחילו להבשיל מאוחר מדי לטפל
1. מלכודות- ישנם מגוון רחב של מלכודות יעילות לזבובי הפרי, טיפ חשוב- אין לתלות את המלכודת על העץ עצמו. כדאי לתלות את המלכודת במרחק 3 מ’ מהעץ המניב.
2. רשתות- מיד עם חנטת הפירות יש לכסות את הצמח ברשת בצפיפות 17 מש לפחות, יש לבחור רשת שתכסה את ענפי העץ כולם ותיצור מרחב סגור כך שזבובות לא יכולו להיכנס. ניתן לקשור את עודפי הרשת לגזע או לתת לשוליים להגיע לאדמה.
3. הדברה בריסוס- ישנם כמה מוצרי ריסוס לזבוב הפירות, יש לחזור על הריסוס מס פעמים וכמובן להקפיד על מועד הריסוס לפני האכילה כדי שלא נאכל את הריסוס בסוף- אנחנו פחות ממליצים על ריסוס נגד זבוב הפירות בגינה בייתית. החסרונות עולים על היתרונות, מדובר בחומרים רעילים ויקרים.
ֿ
חשוב לדעת– תמיד אפשר לקטוף את הפרי בתחילת ההבשלה עוד לפני שהתולעים בקעו וכמובן תמיד אפשר לחתוך את החלק הנגוע ולהנות מהחלק הטוב.
מזיקים אלה הם חרקים הניזונים משורשי העץ או מחלקי העץ הפנימיים.
לרוב יתקפו עצי פרי נשירים גלעיניים או עצים משבעת המינים.
(משמש, תאנה, רימון, שקד)
מזיקי אלה הם המסוכנים ביותר ועלולים לגרות לתמותת הצמח או חלקים ממנו.
במשפחת מזיקים אלה ניתן למצוא את ירקונית התאנה, סס הנמר קפנודיס, חיפושית הקליפה ועוד.
ברב המקרים נראה חורים בגזע או בענפים.
העץ יפריש הרבה שרף ונראה שיש נסורת בסביבת הצמח.
כשמזהים את כניסת המזיק יש לטפל בדחיפות.
לפעמים ניתן להשחיל חוט ברזל למחילה ופשוט להרוג
את המזיק באופן הזה.
במקרים קשים יותר יש חומרי הדברה שהופכים מנוזל לגז שמתפשט במחילות והורג את המזיקים שאנחנו לא רואים ואין לנו גישה פיזית אליהם. במקרה כזה יש להכין פתיל מצמר גפן להשחיל את הפתיל לפתח המחילה, להזריק את חומר ההדברה כך שיספג בפתיל ולסתום את המחילה בבוץ או בפלסטלינה.
object(WC_Coupon)#18584 (13) { ["data":protected]=> array(24) { ["code"]=> string(8) "blackfrd" ["amount"]=> string(3) "200" ["status"]=> NULL ["date_created"]=> NULL ["date_modified"]=> NULL ["date_expires"]=> NULL ["discount_type"]=> string(10) "fixed_cart" ["description"]=> string(9) "Gift Card" ["usage_count"]=> int(0) ["individual_use"]=> bool(false) ["product_ids"]=> array(0) { } ["excluded_product_ids"]=> array(0) { } ["usage_limit"]=> int(1) ["usage_limit_per_user"]=> int(0) ["limit_usage_to_x_items"]=> NULL ["free_shipping"]=> bool(false) ["product_categories"]=> array(0) { } ["excluded_product_categories"]=> array(0) { } ["exclude_sale_items"]=> bool(false) ["minimum_amount"]=> string(0) "" ["maximum_amount"]=> string(0) "" ["email_restrictions"]=> array(0) { } ["used_by"]=> array(0) { } ["virtual"]=> bool(true) } ["cache_group":protected]=> string(7) "coupons" ["error_message"]=> NULL ["sort"]=> int(0) ["id":protected]=> int(0) ["changes":protected]=> array(0) { } ["object_read":protected]=> bool(false) ["object_type":protected]=> string(4) "data" ["extra_data":protected]=> array(0) { } ["default_data":protected]=> array(24) { ["code"]=> string(0) "" ["amount"]=> int(0) ["status"]=> NULL ["date_created"]=> NULL ["date_modified"]=> NULL ["date_expires"]=> NULL ["discount_type"]=> string(10) "fixed_cart" ["description"]=> string(0) "" ["usage_count"]=> int(0) ["individual_use"]=> bool(false) ["product_ids"]=> array(0) { } ["excluded_product_ids"]=> array(0) { } ["usage_limit"]=> int(0) ["usage_limit_per_user"]=> int(0) ["limit_usage_to_x_items"]=> NULL ["free_shipping"]=> bool(false) ["product_categories"]=> array(0) { } ["excluded_product_categories"]=> array(0) { } ["exclude_sale_items"]=> bool(false) ["minimum_amount"]=> string(0) "" ["maximum_amount"]=> string(0) "" ["email_restrictions"]=> array(0) { } ["used_by"]=> array(0) { } ["virtual"]=> bool(false) } ["data_store":protected]=> NULL ["meta_data":protected]=> NULL ["legacy_datastore_props":protected]=> array(0) { } } int(0)